Wist u dat alleen al op 31 december 2024 in totaal 6.000 onterechte dwangbevelen zijn verstuurd door de Belastingdienst? Het gevolg daarvan is dat u onnodig veel stress ervaart, in de financiële problemen raakt en uw auto en huis kunt verliezen. De Belastingdienst int dus weleens op onrechtvaardige manier belastingen. Dit gebeurt niet altijd bewust. Denk bijvoorbeeld aan fouten die systematisch worden gemaakt doordat er iets mis is gegaan bij de berekening van de belastingschulden. Daar kunt u de dupe van worden. Het maken van bezwaar of verzet tegen een dwangbevel van de Belastingdienst zorgt ervoor dat u controle houdt. In dit artikel leest u daar meer over.
Wat houdt een dwangbevel van de Belastingdienst in?
Een dwangbevel is een brief die de Belastingdienst stuurt om ervoor te zorgen dat ze beslag kunnen leggen. Het beslag wordt gelegd op goederen zoals uw bankrekening, auto en huis. Dit wordt de invorderingsbevoegdheid genoemd en is geregeld in artikel 12 Invorderingswet 1990.
Artikel 12 Invorderingswet 1990: “De invordering van de belastingaanslag kan geschieden bij een door de ontvanger uit te vaardigen dwangbevel”.
Alleen al op 1 juli 2023 zijn er ongeveer 2.450.000 dwangbevelen verstuurd door de Belastingdienst. Het ontvangen van brieven van de Belastingdienst kan schrikken zijn. Vooral als die brieven dwangbevelen zijn. In de meeste gevallen dient u namelijk binnen twee dagen na dagtekening het openstaande bedrag te betalen. De dagtekening is de datum die op het dwangbevel staat. Betaalt u niet op tijd? Dan kan de Belastingdienst dus beslag leggen. Maar wat kunt u doen tegen een dwangbevel?

Bron: Rapport evaluatie inningsproces Belastingdienst
Hoe dwangbevel Belastingdienst aanvechten?
Wanneer u een dwangbevel van de Belastingdienst heeft ontvangen, heeft u 3 mogelijkheden. Ten eerste kunt u niets doen. De Belastingdienst zal dan afhankelijk van de omvang van de schuld wel of niet overgaan tot beslaglegging. Ten tweede kunt u de schuld betalen, ongeacht of deze onterecht is. Ten derde kunt u het spel meespelen. Concreet gezien kunt in bezwaar gaan, in verzet gaan of vooralsnog aan uw fiscale verplichtingen voldoen. Welke oplossing het meest gunstig is, hangt af van uw situatie.
Bezwaar tegen dwangbevel Belastingdienst
Bij het opleggen van belastingaanslagen wordt iedereen de mogelijkheid geboden om daartegen in bezwaar te gaan. Doordat u die mogelijkheid is geboden, vindt de Tweede Kamer dat het in bezwaar gaan tegen een dwangbevel overbodig is. U kunt dus alleen nog maar in bezwaar tegen de extra kosten van een dwangbevel. Dit betekent wel dat u de bijkomende kosten kunt verminderen. Hierdoor houdt u meer geld over en betaalt u niet meer belasting dan u volgens de wet hoort te betalen. Dit recht wordt u verleend in artikel 7 Kostenwet invordering rijksbelastingen.
Artikel 7 Kostenwet invordering rijksbelastingen: “Tegen de door de ontvanger of de belastingdeurwaarder in rekening gebrachte kosten van vervolging welke niet voortspruiten uit de gerechtelijke tenuitvoerlegging van het dwangbevel kan degene van wie die kosten worden gevorderd een bezwaarschrift, onderscheidenlijk een beroepschrift indienen bij de ontvanger”.
U heeft 6 weken de tijd om in bezwaar te gaan tegen het dwangbevel. Die termijn begint te lopen vanaf de datum op de brief. Wilt u direct in bezwaar? Neem dan contact op of app direct een foto van het dwangbevel naar +31 6 87 123 878.
Binnen 24 uur zal namens u een voorlopig bezwaarschrift worden ingediend. Dit kost u € 95,- excl. btw. Indien uw openstaande schulden niet worden verminderd, krijgt u dit bedrag terug. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is ons machtigen, een foto van het dwangbevel opsturen en het bedrag overmaken.
Verzet tegen dwangbevel Belastingdienst
In verzet gaan tegen een dwangbevel van de Belastingdienst houdt in dat het dwangbevel van de Belastingdienst wordt bestreden. Wanneer geen verzet is getekend, kan de Belastingdienst beslag leggen op uw bankrekening, auto en huis. Hierdoor kunt u meer in de financiële problemen raken en meer stress ervaren. Om de invordering stop te zetten kunt u in verzet gaan. Daarvoor dient de Belastingdienst te worden gedagvaard bij de rechter. In de meeste gevallen zal de Belastingdienst stoppen met de beslagprocedure. Het recht op verzet is u toegekend in artikel 17 Invorderingswet 1990.
Artikel 17 Invorderingswet 1990: “De belastingschuldige kan tegen de tenuitvoerlegging van een dwangbevel in verzet komen bij de rechtbank van het arrondissement waarbinnen hij woont of is gevestigd”.
Wanneer u een dwangbevel heeft ontvangen, heeft u 2 dagen de tijd voordat de Belastingdienst beslag mag leggen op uw bankrekening, auto en huis. Die termijn begint te lopen vanaf de datum op de brief. Wilt u direct in verzet? Neem dan contact op of app direct een foto van het dwangbevel naar +31 6 87 123 878.
Binnen 24 uur zal namens u de procedure om verzet in te dienen worden gestart. Dit kost u € 495,- excl. btw. Indien het beslag niet wordt geschorst, krijgt u dit bedrag terug. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is ons machtigen, een foto van het dwangbevel opsturen en het bedrag overmaken.
Voldoen aan fiscale verplichtingen
Het niet voldoen aan bepaalde fiscale verplichtingen kan ook een dwangbevel met zich meebrengen. Een voorbeeld daarvan is het niet indienen van de belastingaangiften. Het probleem dat daardoor ontstaat is dat de Belastingdienst niet weet hoeveel u heeft verdient. In die gevallen legt de Belastingdienst een aanslag op met een geschatte bedrag. Dit mag de belastingdienst doen op grond van artikel 11 Algemene wet inzake rijksbelastingen.
Artikel 11, tweede lid, Algemene wet inzake rijksbelastingen: “De inspecteur kan bij het vaststellen van de aanslag van de aangifte afwijken, zomede de aanslag ambtshalve vaststellen.”
Indien u vervolgens niet betaalt, kunt u een dwangbevel opgelegd krijgen. Het aanvechten van het dwangbevel kan in dat geval door alsnog een belastingaangifte in te dienen.
Wilt u weten aan welke fiscale verplichtingen u kunt voldoen om het dwangbevel Belastingdienst aan te vechten? Neem dan contact met ons op of bel direct naar + 31 6 87 123 878.
Ook interessant voor u:
Stel uw eigen bezwaarschrift tegen een dwangbevel op
Disclaimer: De informatie in dit artikel is uitsluitend bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en mag niet worden opgevat als juridisch, fiscaal of professioneel advies. Hoewel wij ernaar streven om de inhoud accuraat en actueel te houden, kunnen er geen rechten worden ontleend aan de informatie in dit artikel. Het gebruik van de verstrekte informatie is volledig op eigen risico. Wij raden aan om bij specifieke vragen of situaties altijd een gekwalificeerde professional te raadplegen. Wij aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele directe of indirecte schade, verlies of andere gevolgen die voortvloeien uit het vertrouwen op de informatie in dit artikel of het gebruik daarvan. Het lezen van dit artikel schept geen professionele relatie, en wij kunnen niet garanderen dat de inhoud volledig, nauwkeurig of geschikt is voor jouw persoonlijke situatie.
No responses yet